2008. március 5., szerda

Erről a kiállításról nem szabad lemaradni!!!

Amint az előző bejegyzésben hírt adtunk a Csillag a holló árnyékában című hamarosan megnyíló kiállításról, most még részletesebben szeretnénk bemutatni az Országos Széchényi Könyvtárban hamarosan látható tárlatot! A könyvtárak igen ritkán állítják ki legrejtettebb kincseiket, a kódexeket, most egy ilyen ritka lehetőség nyílik meg előttünk.....

A budai várba költözik Mátyás király könyvkötészete

Március 14-én itt lesz először látható Kálmáncsehi Domokos püspök breviáriuma, a könyvfestészet egyik 15. századi remekműve:




A Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon alcímet viselő tárlaton a középkori magyar művelődés és írásbeliség emlékeként állítják ki a vallási és világi jeleneteket ábrázoló liturgikus kódexet, amelyet egy olasz mester 1480 körül festett. A Corvinákhoz hasonlóan vörös bársony kötéssel díszített kötet mellett egyházi tárgyú könyvek és világi tárgyú kódexek is helyet kapnak a június 14-éig megtekinthető kiállításon.

Az érdeklődők megtekinthetik az i.sz. 300 körül keletkezett Acephalus-kódexet, amely egy távol-keleti utazást és az ennek során látott népeket, tájakat mutatja be. A Nagy Sándor történetét is leíró mű a Biblia után a legolvasottabb kötet volt a maga korában, az akkoriban minden nyelvre lefordított írásnak a tárlat látogatói a latin nyelvű változatát láthatják. Egy másik teremben külön lesz elhelyezve Vitéz János ötven hivatalos és hét magánlevele. Hunyadi László és Mátyás nevelője, a Mátyás király kancellárjaként, majd esztergomi érsekként működő politikus jellegzetes jegyzetelési módját hat kötet mutatja be a tárlaton. A kiállítás harmadik termében egyebek mellett a Vitéz János portréját is tartalmazó Tribachus-kódex, valamint a Hess András által elsőként nyomtatott kötet, a Cronica Hungarorum lesz látható.

2008. március 3., hétfő

4x a reneszánszról

Összefogott az Országos Széchényi Könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Iparművészeti Múzeum. A négy intézményben nagyszabású kiállítás-sorozat nyílik "4X a reneszánszról" átfogó címmel, a Reneszánsz Év - 2008 programsorában.
A négy nagy kiállítás közül az első az Országos Széchényi Könyvtárban nyílik meg március 14-én - ez lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye is egyben, - a "Csillag a Holló árnyékában" című kiállítás. A tárlat több mint 100 műtárgyon keresztül mutatja be a korai humanizmus nagy alakját, Vitéz Jánost, Hunyadi Mátyás kancellárját. 2008-ban nemcsak Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóját ünnepeljük, hanem Vitéz János esztergomi érsek születésének 600. évfordulóját is.